[...] kilograma więcej, niż badani w grupach kontrolnych, gdzie stosowano inne rodzaje diet (np. śródziemnomorską, nordycką itd.). „Diety paleo” zawierały ryby, chude mięso, jaja, warzywa, owoce i orzechy z wyłączeniem zbóż, produktów mlecznych i cukru. Naukowcy napisali, iż "diety paleo" charakteryzują się wysoką skutecznością ujmując krótki czas, [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] lepsze rozwiązanie. Dostarczaj bakterie probiotyczne ze sfermentowanej żywności! Jogurt to tylko jedna opcja. Możesz sięgnąć również po kefir, tempeh, miso lub sfermentowane warzywa, takie jak kiszona kapusta. Kisić można jednak nie tylko kapustę, ale również ogórki, buraki, marchew, kalafior czy dynię. Możesz stworzyć własne fermentowane [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
[...] nie wystarczy do poprawy środowiska hormonalnego i zmniejszenia insulinooporności. Trzeba zacząć od zmian w diecie. Menu oparłbym o maksymalnie nieprzetworzone produkty (warzywa, ryż, kaszę gryczaną, parowane mięso, oliwę z oliwek, awokado, orzechy, migdały, ryby itd.). Drugoplanowe znaczenie ma, czy będzie to dieta niskowęglowodanowa czy o [...]
[...] estrogenu (blokujących wiązanie estrogenu z receptorem) lub aromatazy (blokowanie przekształcania testosteronu w estradiol). 1. Dieta Jedną z substancji, która występuje w warzywach jest indol-3-karbinol, który wspomaga organizm, normując poziom estrogenu. Znajdziemy go w brokułach, kalafiorze, kapuście i brukselkach. Kolejny ze związków to [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
[...] znajdujemy głównie kwas α-linolenowy (ALA). Pozostałe, kluczowe kwasy omega-3 (EPA/DHA) występują np. w rybach: Sprawdź artykuł! Na koniec warto pamiętać, iż owoce, warzywa również mogą być skażone np. ołowiem, arsenem itd. Czy diety wegetariańskie i wegańskie długofalowo służą zdrowiu? I tak i nie, a na odpowiedź pewnie musimy trochę [...]
[...] kuchnię (kuchenka, patelnia, garnki, podstawowe przybory) i posiadasz, choć elementarne umiejętności. 3 posiłki mogą stanowić np. makaron, kasza, ryż; ryba, indyk, kurczak; warzywa, zdrowe tłuszcze i owoce. 2 posiłki to mogą być np. omlet, jajecznica z warzywami, sałatka z awokado, ogórka, oliwek, papryki i jajek, kanapki z indykiem, łososiem, [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] a dopiero później węglowodany. Wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka bez skóry) i warzywa z tłuszczem (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy (odpowiednio 30, [...]
[...] i zwiększenia wartości białka należy łączyć produkty zbożowe, gdyż są one ubogie w lizynę i tryptofan, np.: z roślinami strączkowymi, które zawierają dużo lizyny i z warzywami, które bogate są w lizynę i tryptofan Zagrożenia na diecie wegetariańskiej Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza wszystkich niezbędnych wartości [...]
[...] krajowym), na lunch zjada 200 g piersi z kurczaka z porcją ryżu brązowego i 100 g zielonych warzyw. Posiłek przedtreningowy jest dokładnie taki sam, jak lunch (kurczak, ryż, warzywa). Posiłek potreningowy to zwykle rumsztyk wołowy (200 g mięsa), ryż brązowy i warzywa. Luke (40 lat, 17 lat treningu, zawodnik klasy międzynarodowej, karta PRO) rano [...]
[...] oleju lub patelni z powłoką teflonową, aż będą złociste z obu stron. Posmaruj placuszki masłem orzechowym. Podawaj z malinami i borówkami. Pieczywo razowe z twarogiem i warzywami Chleb razowy: 60 g Twaróg chudy: 50 g Pomidor: 120 g Ogórek: 60 g Czarnuszka: 3 g Pokrój chleb razowy na kromki. Rozsmaruj twaróg chudy na kromkach chleba. Pokrój [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] adaptacje treningowe. Zastosuj przed ćwiczeniami tylko wtedy, gdy potrzebujesz regeneracji w ciągu 24 godzin. Możesz je dostarczać z pokarmu np. jedząc ciemne jagody, warzywa, stosując zieloną herbatę, stosując 500-1000 mg witaminy C dziennie. Lub około 300 ml soku wiśniowego dwa razy dziennie (4–5 dni przed startem i 2–3 dni po zawodach) [...]
[...] i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie: w kilku badaniach wykazano, że dieta [...]